10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Home ontdek Schotland 10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

by admin

In het zuiden van Schotland vind je de regio’s Dumfries & Galloway en de Scottish Borders. Deze bieden natuur en cultuur die absoluut de moeite waard is. Denk aan imposante kastelen, knusse dorpjes en glooiende wegen door een ruig landschap. In dit artikel deel ik 10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland die je gezien wilt hebben.

Delen uit dit artikel verschenen eerder op mijn andere website Map of Joy.

Boekendorp Wigtown

Ik begin met het dorpje Wigtown. Dit is “Scotland’s National Book Town”. Gelegen in Galloway in het zuidwesten van Schotland. Je vindt er allerlei boekenwinkels, waaronder The Bookshop: de grootste tweedehands boekenwinkel in heel Schotland. Ontzettend sfeervol en bovendien hebberig makend.

Ook The Old Bank Bookshop vond ik een fantastische boekenwinkel, waar je eindeloos kunt blijven spuren naar die ene nieuwe vondst die je hart een sprongetje doet maken. Toen ik er was waren er 12 boekenwinkels open en in het dorpje wonen ongeveer 1000 mensen. Moet je nagaan hoeveel meer boeken hier te vinden zijn dan mensen! Kijk op deze website voor een overzicht van alle boekenwinkels in Wigtown.

Aanrader: lunch of diner in het Craft Hotel waar je op koude dagen kunt wegkruipen bij een knisperend haardvuurtje. Kijk voor meer informatie over Wigtown op deze website.

Lees ook het artikel: alles over boekendorp Wigtown in Zuid-Schotland.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Een straatje in Wigtown.
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Een hoekje in The Bookshop.

De indrukwekkende Devil’s Beef Tub

Hou je van bijzondere natuur? Dan moet je de Devil’s Beef Tub aanschouwen tijdens je reis door Zuid-Schotland. Dit is absoluut één van de mooiste plekken in Zuid-Schotland. Het is een diepe, indrukwekkende vallei in de heuvels ten noorden van het dorpje Moffat.

Met een diepte van 150 meter, omringd door een prachtig landschap, kijk je hier je ogen uit. De opvallende naam komt uit de tijd dat de Border Reivers (met name de Johnstone clan) de vallei gebruikte. Hun vijanden noemde hen de “devils”, omdat ze gestolen vee hier verstopte in het groen.

Terwijl je de Devil’s Beef Tub inkijkt kun je een kleine cirkel zien. Dit is een cirkel van steen die wordt gebruikt als schapenkooi. Tegenwoordig zie je vrijwel alleen de varianten van staal, maar dit eeuwenoude exemplaar van steen wordt nog steeds gebruikt. Handig om te weten: je kunt je auto parkeren op een kleine parkeerplaats aan de overkant van de weg. Wil je hier een wandeling maken? Kijk op deze website

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Zie je de cirkel? Dat is dus een eeuwenoude schapenkooi.

Het knusse dorpje Moffat

Het dorpje Moffat is knus en gezellig en nodigt uit tot snoepen. Waarom? Hier kun je de beroemde Moffat toffees kopen. Al meer dan honderd jaar wordt dit snoepje, dat terwijl je erop zuigt van smaak verandert van zoet naar zuur, hier gemaakt. Kijk op deze website voor meer informatie.

Terwijl je door het kleine dorpje loopt vallen vooral de karakteristieke gevels op. Je kunt bij verschillende adresjes iets eten en drinken en leuke spulletjes kopen. Bijzonder: Moffat heeft de titel “Europe’s first Dark Sky Town” gekregen. Elke avond rond 23 uur worden de lichten gedimd, zodat je uitstekend zicht hebt op de sterren en de melkweg! Meer weten over het dorpje Moffat? Klik hier.

Ook leuk om te lezen: De mooiste plekken in Schotland volgens reisbloggers

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Een straatje in Moffat.

Sprookjesachtig Caerlaverock Castle

Ook in het zuiden van Schotland vind je mooie kastelen. Ik bezocht het sprookjesachtige Caerlaverock Castle; één van de allermooiste plekken in Zuid-Schotland. Een kasteel in de bijzondere vorm van een driehoek waar je doorheen mag lopen en dat je van buiten heel goed kunt zien. Er zit een gracht omheen en de ruïnes zijn nog goed intact gebleven. Bekijk de website voor meer informatie.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Waterval Grey’s Mare Tail

Maak zeker een stop bij de Grey’s Mare Tail, want dit wil je niet missen! Dit is één van de grootste watervallen in Groot-Brittannië en absoluut één van de mooiste plekken in Zuid-Schotland. Het water raast 60 meter naar beneden in de Moffat Water Valley.

Je kunt de auto parkeren op een gratis parkeerplaats en via het bruggetje naar een iets hoger gelegen stuk lopen voor het beste uitzicht. Als je zin hebt kun je hier een lange wandeling maken. Neem bij mooi weer eten en drinken mee, want een mooiere plek voor een picknick vind je niet! Kijk op deze website voor meer informatie.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Het landschap bij de waterval. Waanzinnig!
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Achter mij zie je de prachtige waterval.

Kleurrijk havendorpje Kirkcudbright

Havendorpje Kirkcudbright (spreek uit als kir-coo-bree) is gelegen aan de rivier River Dee en is de enige plek aan de kust van Solway met een nog in dienst zijnde haven. Loop naar de grote brug aan je linkerzijde voor het beste uitzicht over de haven.

Het is een aantrekkelijk dorpje met een kleurrijke mix aan eeuwenoude, Georgiaanse en Victoriaanse gebouwen. Een feest om doorheen te lopen en sla dan vooral de kleine steegjes niet over en laat je verrassen. Je ontdekt al snel dat het niet zo gek is dat dit dorpje een enorme aantrekkingskracht heeft gehad op allerlei artiesten en kunstenaars in de late 19e eeuw. Het is simpelweg kunstzinnig te noemen. Daardoor staat het nu bekend als “The Artists’ Town”.

Niet overslaan als je in Kirkcudbright bent: Maclellan’s Castle. Dit kasteel is niet zo groot en oud als de meeste kastelen in Schotland, maar toch de moeite van een bezoek waard. Het wordt momenteel deels gerenoveerd. Kijk op deze website voor meer informatie. Wil je meer weten over het dorpje Kirkcudbright? Neem dan hier een kijkje.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
De kleurrijke haven.
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
En één van de vele kleurrijke steegjes.

Abbotsford House: het huis van Sir Walter Scott

Langs de rivier de Tweed kun je het prachtige Abbotsford House van binnen en van buiten bewonderen. De constructie heeft vele architecten geïnspireerd, zelfs die van Balmoral Castle. Het is dan ook een plaatje om te zien. 

Het is een monument dat vol staat met de vele verzamelingen van Scott. Denk aan heel veel boeken en schilderijen, maar ook andere snuisterijen. Er is ook een bezoekerscentrum (met een eetcafé met uitzicht op het huis) en je kunt door de tuinen van het huis lopen die er in de zomer in volle bloei bij staan.

En het meest bijzondere: je kunt er overnachten! Helaas kan dit alleen in groepsverband (vanaf 15 personen, of je moet de volle prijs voor 15 personen willen betalen). Voor een week ben je met 15 personen ongeveer £ 200,- per persoon kwijt. Dat is echt heel voordelig. Ik mocht er een nachtje op één oor en zal het snel vergeten om meerdere redenen.

Het was een unieke ervaring om in het huis van dé Schotse schrijver te mogen verblijven, maar ik ben nogal gevoelig en hoorde en voelde dingen, om later te horen dat dit huis één van de meest “haunted places” in Schotland is. Een avontuur! Kijk voor meer informatie op de website.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Historisch Melrose Abbey

In heel Groot-Brittannië kun je je lol op als je van oude Abbeys houdt. Deze in het dorp Melrose is ook weer een hele bijzondere. De ruïnes van Melrose Abbey zijn mooi bewaard gebleven en je kunt er vrij doorheen wandelen.

Het werd gebouwd in 1136 en eerst gebruikt door de Christenen. De overblijfselen die je nu nog kunt zien dateren uit de 15e eeuw. Men denkt ook dat hier het hart begraven ligt van Robert the Bruce, oftewel Robert I, die koning van Schotland was van 1306 tot zijn dood in 1329.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Het gigantische Leaderfoot Viaduct

In Noord-Engeland zie je ze ook: metershoge viaducten voor treinen. In het zuiden van Schotland kun je het gigantische Leaderfoot Viaduct aanschouwen. Gebouwd over de rivier River Tweed. De constructie van rustiek rood zandsteen is ruim 38 meter hoog. Je kunt er ook onderdoor wandelen. 

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Mijlenver uitzicht vanaf Scott’s View

Hou je van mooie uitzichtpunten? Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Schotland is Scott’s View. Dit uitzichtpunt was één van de favoriete plekken van Sir Walter Scott om na te denken, vandaar de naam Scott’s View.

Hij deed dit zó vaak dat zijn paarden na zijn dood nog altijd stopte op deze plek, omdat ze dat gewend waren. De heuvels die je hier ziet herinneren je aan de vulkanische activiteit die hier ooit plaatsvond. Je ziet de rivier River Tweed en de Eildon Hills. Schitterend!

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Waar overnachten in Zuid-Schotland?

Tijdens deze reis door Zuid-Schotland overnachtte ik, zoals ik hierboven al noemde, onder andere in het Abbotsford House vlakbij Melrose. Een andere aanrader om te overnachten in deze omgeving is het Kingsknowes Hotel. Ik heb er alleen ontbeten, maar was erg onder de indruk van het prachtige historische pand met modern comfort. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

In Dumfries verbleef ik in The Cairndale Hotel & Leisure Club. Een hotel aan de rand van de stad met knusse kamers en heerlijke bedden, een uitgebreid ontbijtbuffet en een zwembad. Simpelweg fijn. Klik hier voor meer informatie en om te boeken

In Peebles kun je verblijven in het Peebles Hydro. Dit charmante, historische hotel beschikt over een binnenbad, een spa, een fitnessruimte en een restaurant. Verwennerij! Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Peebles Hydro.

GG’s Yard is een andere plek waar ik met groot plezier een nacht heb mogen doorbrengen. Je slaapt hier in een zogenaamde “snug”: een vrijstaand huisje in de heuvels van Galloway met waanzinnig uitzicht richting de Ierse Zee overdag en in de nacht op de sterren en de melkweg. Elk huisje is anders ingericht. Ik sliep in de Coop en vond daardoor kippen en fazanten terug in mijn interieur. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

GG’s Yard.

Liever verblijven in het knusse Moffat? Klik hier voor aanbiedingen van verschillende accommodaties. Het is natuurlijk ook mogelijk om te overnachten in het havendorpje Kirkcudbright. Klik hier voor aanbiedingen van verschillende accommodaties daar.

Reizen naar Zuid-Schotland

Je kunt vanaf Schiphol vliegen naar de steden Glasgow en Edinburgh met EasyJet en KLM. Klik hier voor aanbiedingen. Op het vliegveld kun je een auto huren en direct aan je rondreis door Zuid-Schotland beginnen door zuidwaarts te rijden.

Voor het huren van een auto in Schotland tip ik Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft. Je hebt ook geen stress over het afsluiten van extra verzekeringen ja of nee, Sunny Cars benadrukt zelfs dat je je geen verzekeringen moet laten aanpraten bij het ophalen van de auto. Binnen een mum van tijd start je met een gerust hart aan je roadtrip!

De meeste Schotlandbezoekers vanuit Nederland kiezen er echter voor om met de boot van IJmuiden naar Newcastle in Engeland te varen. Dit is erg betaalbaar en handig, want je kunt met je eigen auto reizen. Eenmaal in Newcastle aangekomen is het ongeveer een uurtje noordwaarts rijden naar de Schotse grens. Met eigen auto per boot naar Engeland? Klik hier voor aanbiedingen van DFDS Seaways. Lees ook: Met de auto naar Schotland.

Dit vind je misschien ook leuk

laat een reactie achter