Home ontdek Schotland 10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

by admin

In het zuiden van Schotland vind je de regio’s Dumfries & Galloway en de Scottish Borders. Deze bieden natuur en cultuur die absoluut de moeite waard is. Denk aan imposante kastelen, knusse dorpjes en glooiende wegen door een ruig landschap. In dit artikel deel ik 10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland die je gezien wilt hebben.

Delen uit dit artikel verschenen eerder op mijn andere website Map of Joy.

Boekendorp Wigtown

Ik begin met het dorpje Wigtown. Dit is “Scotland’s National Book Town”. Gelegen in Galloway in het zuidwesten van Schotland. Je vindt er allerlei boekenwinkels, waaronder The Bookshop: de grootste tweedehands boekenwinkel in heel Schotland.

Ook The Old Bank Bookshop vond ik een fantastische boekenwinkel, waar je eindeloos kunt blijven zoeken naar moois. Het dorpje telt ongeveer 1000 inwoners. Moet je nagaan hoeveel meer boeken hier te vinden zijn dan mensen!

Meer weten? Lees ook het artikel: alles over boekendorp Wigtown in Zuid-Schotland.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Een straatje in Wigtown.
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Een hoekje in The Bookshop.

Natuurwonder Devil’s Beef Tub

De Devil’s Beef Tub wil je absoluut gezien hebben tijdens je reis door Zuid-Schotland. Het is een diepe, indrukwekkende vallei in de heuvels ten noorden van het dorpje Moffat. Je weet niet wat je ziet. Alsof je opeens in de Hooglanden staat!

Dit bijzondere stuk natuur heeft een diepte van 150 meter! Het heet Devil’s Beef Tub sinds de tijd dat de Border Reivers (met name de Johnstone clan) de vallei gebruikte. Hun vijanden noemde hen de “devils”, omdat ze gestolen vee hier verstopte in het groen. Deze naam is nooit veranderd. Bijzonder toch?

Je kunt je auto parkeren op een kleine parkeerplaats aan de overkant van de weg. In deze omgeving is het ook mogelijk om een wandeling te maken. Kijk op deze website voor meer informatie daarover.  

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Zie je de cirkel? Dat is dus een eeuwenoude schapenkooi.

Het knusse dorpje Moffat

Ook zo dol op schilderachtige dorpjes? Moffat is zo’n dorpje. Met knusse pandjes en steegjes en meerdere adresjes om iets te eten en te drinken en te shoppen.

Blijf je hier overnachten? Een heel goed idee! Moffat heeft namelijk de titel “Europe’s first Dark Sky Town” gekregen. Elke avond rond 23 uur worden de lichten gedimd, waardoor je de sterren en de melkweg kunt zien. Dus ga zodra het donker wordt naar buiten en leg je hoofd in je nek om te turen naar de hemel.

Nog een leuk weetje: je kunt in Moffat de beroemde Moffat toffees kopen. Al meer dan honderd jaar wordt dit zoetzure snoepje hier gemaakt. Kijk op deze website voor meer informatie.

Ook leuk om te lezen: De mooiste plekken in Schotland volgens reisbloggers

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Een straatje in Moffat.

Machtig Caerlaverock Castle

Ook in het zuiden van Schotland vind je mooie kastelen. Caerlaverock Castle is absoluut één van de allermooiste plekken in Zuid-Schotland. Een kasteel in een heel bijzondere vorm: een driehoek!

Het leuke is dat je hier vrij doorheen mag lopen. Er zit een gracht omheen en de ruïnes zijn nog goed intact gebleven. Hier droom je vanzelf weg naar eeuwen geleden. Bekijk de website voor meer informatie.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Waterval Grey’s Mare Tail

Een imposante waterval aanschouwen? Bezoek de Grey’s Mare Tail. Dit is één van de grootste watervallen in Groot-Brittannië en absoluut één van de mooiste plekken in Zuid-Schotland. Het water raast 60 meter naar beneden in de Moffat Water Valley. Waanzinnig!

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Het landschap bij de waterval. Waanzinnig!
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
Achter mij zie je de prachtige waterval.

Kleurrijk havendorpje Kirkcudbright

Havendorpje Kirkcudbright (spreek uit als kir-coo-bree) is gelegen aan de rivier River Dee en is de enige plek aan de kust van Solway met een nog in dienst zijnde haven. Het is een gezellig dorpje met Georgiaanse en Victoriaanse panden.

Ik vond het heerlijk om zonder plan door de kleine steegjes te struinen. Terwijl je dat doet zie je waardoor allerlei artiesten en kunstenaars in de late 19e-eeuw hier zijn blijven hangen. Er hangt een kunstzinnig sfeertje.

Een bezienswaardigheid in Kirkcudbright is het Maclellan’s Castle. Kijk op deze website voor meer informatie over het kasteel. Wil je meer weten over het dorpje Kirkcudbright? Neem dan hier een kijkje.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
De kleurrijke haven.
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
En één van de vele kleurrijke steegjes.

Abbotsford House: het huis van Sir Walter Scott

Langs de rivier de Tweed kun je het prachtige Abbotsford House van binnen en van buiten bewonderen. De constructie heeft vele architecten geïnspireerd, zelfs die van Balmoral Castle. Fotogeniek!

Het Abbotsford House is een monument. Als je het van binnen bekijkt vallen de rijk gedecoreerde kamers op, maar ook de collectie aan spullen. Hier zie je allerlei boeken en schilderijen, maar ook andere snuisterijen. Er is ook een bezoekerscentrum. Ben je er in de zomer? Wandel dan door de tuinen van het huis, want er staat dan van alles in bloei.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Historisch Melrose Abbey

De ruïnes van Melrose Abbey zijn prachtig bewaard gebleven en je kunt er vrij doorheen wandelen. Het werd gebouwd in 1136 en eerst gebruikt door de Christenen. De overblijfselen die je nu nog kunt zien dateren uit de 15e-eeuw.

Het is niet helemaal zeker, maar het schijnt dat hier het hart van Robert the Bruce, oftewel Robert I, die koning van Schotland was van 1306 tot zijn dood in 1329, begraven ligt. Dit maakt de plek extra bijzonder.

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland
10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Het imposante Leaderfoot Viaduct

Het Leaderfoot Viaduct is gebouwd over de rivier River Tweed. De constructie van rustiek rood zandsteen is ruim 38 meter hoog. Werkelijk gigantisch! Je kunt er ook onderdoor wandelen. 

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Uitzichtpunt vanaf Scott’s View

Eén van de mooiste plekken in Zuid-Schotland is Scott’s View. Het verhaal gaat dat deze plek één van de favoriete plekken was van Sir Walter Scott. Daardoor heeft het de naam Scott’s View gekregen.

Terwijl je hier staat (of zit op het uitnodigende bankje) zie je de rivier River Tweed en de Eildon Hills. Wist jij dat Zuid-Schotland zó mooi kan zijn?

10x de mooiste plekken in Zuid-Schotland

Reizen naar Zuid-Schotland

Je kunt vanaf Schiphol vliegen naar de steden Glasgow en Edinburgh met EasyJet en KLM. Klik hier voor aanbiedingen. Op het vliegveld kun je een auto huren en direct aan je rondreis door Zuid-Schotland beginnen door zuidwaarts te rijden.

Voor het huren van een auto in Schotland tip ik Sunny Cars. Hier huur je altijd all-inclusive, dus automatisch inclusief verzekeringen, wat een zorgeloos gevoel geeft.

De meeste Schotlandbezoekers vanuit Nederland kiezen er echter voor om met de boot van IJmuiden naar Newcastle in Engeland te varen. Dit is erg betaalbaar en handig, want je kunt met je eigen auto reizen. Eenmaal in Newcastle aangekomen is het ongeveer een uurtje noordwaarts rijden naar de Schotse grens. Met eigen auto per boot naar Engeland? Klik hier voor aanbiedingen van DFDS Seaways. Lees ook: Met de auto naar Schotland.

Voigt Travel: autorondreis ontdekkingstocht Schotse eilanden

Voigt Travel: complete camperrondreis door Schotland

Dit vind je misschien ook leuk

laat een reactie achter