Home Uncategorized Reizen per openbaar vervoer in Schotland? Alles wat je wilt weten

Reizen per openbaar vervoer in Schotland? Alles wat je wilt weten

by admin

Ben jij van plan om door Schotland te reizen door gebruik te maken van het openbaar vervoer? In dit artikel ontdek je alles wat je wilt weten over reizen per bus, trein en ferry in Schotland. Hoe koop je kaartjes, hoe kun je het voordeligst reizen en welke verbindingen zijn er? Dit en meer wordt uitgelegd.

Reizen per trein door Schotland

Reizen per trein door Schotland doe je met ScotRail. Er zijn treinverbindingen met alle zeven grote steden in Schotland. Daarnaast zijn veel andere plaatsen ook op het spoornet aangesloten. De meeste treinroutes lopen van noord naar zuid langs de oost- en westkust. Je hebt de meeste keus uit treinverbindingen tussen Glasgow en Edinburgh.

Treinkaartjes kopen in Schotland

Op verschillende plekken kun je treinkaartjes kopen in Schotland. Dit kan op de treinstations zelf aan een loket of uit een automaat, maar ook bij reisbureaus en telefonisch of online met een betaalpas of creditcard. Tip: koop je kaartje online, dan ben je vaak het voordeligst uit!

Als het loket op het station gesloten is dan kun je meestal terecht bij een kaartjesautomaat. Het is ook mogelijk om je treinkaartje in de trein bij de conducteur kopen. Let er hierbij wel op dat dit een stuk duurder is, want de conducteur verkoopt geen treinkaartjes met korting. Je kunt in Schotland namelijk gebruikmaken van allerlei soorten treinkaartjes met verschillende prijzen.

Type treinkaartjes in Schotland

Over het algemeen zijn er 3 verschillende type treinkaartjes in Schotland die je voor je aan boord stapt kunt kopen. ‘Anytime tickets’ zijn kaartjes voor de 2e klas zonder stoelreservering die je op elk moment van de dag kunt gebruiken. ‘Off-Peak tickets’ zijn goedkopere kaartjes die alleen tijdens de daluren geldig zijn.

Dan zijn er ook nog ‘First Class tickets’. Dit zijn treinkaartjes voor de 1e klasse. Als je reist in deze 1e klasse heb je onder andere extra beenruimte en stopcontacten en soms is er zelfs koffie/thee met iets lekkers bij inbegrepen.

Reizen met de trein in Schotland met korting

Er zijn verschillende dingen die je moet weten over reizen met de trein in Schotland met korting. Allereerst geeft ScotRail korting op basis van verschillende aspecten. Zo kun je bijvoorbeeld korting krijgen bij een bepaalde leeftijd, vroegboekkorting en de tijd waarop wordt gereisd.

Daarnaast biedt ScotRail ook flexibele reispassen en voordeelpassen aan. De Spirit of Scotland Travelpass is handig als je veel gebruik wilt maken van de trein terwijl je in Schotland bent. Je mag er onbeperkt mee reizen. Deze pas is ook geldig op sommige bussen in bepaalde streken, op alle veerboten van Caledonian MacBrayne en geeft kortingen op veerboten van Northlink naar Orkney en Shetland. Ideaal dus om mee rond te reizen door Schotland.

Onbeperkt reizen met het openbaar vervoer door de Hooglanden? Kies dan voor de Highland Rover. Wil je Glasgow, Edinburgh en de regio Fife ontdekken? Dan is de Central Scotland Rover handig om onbeperkt mee te reizen door deze plekken.

Wil je een gecombineerd trein- en veerbootkaartje voor een goedkoper tarief? Ga dan voor een Rail and Sail ticket. Zoals de Schotten zelf zeggen: one ticket for train and ferry means less hassle, and more adventure. Je hoeft dan ook nooit in de rij te staan voor een kaartje bij de ferry. Je kunt er trouwens zelfs mee naar Belfast in Noord-Ierland reizen! Koop deze kaartjes bij ScotRail of bij het loket in de haven.

Treinstation Waverly Station in Edinburgh.

Reizen per bus in Schotland

De meeste busdiensten tussen grote steden en langeafstandsbussen worden in Schotland verzorgd door de maatschappijen Scottish Citylink, Stagecoach, Megabus en National Express. Ik heb zelf vaak gebruikgemaakt van Megabus en National Express en kan deze van harte aanbevelen. Hoe eerder je boekt hoe goedkoper je ticket en de bussen zijn erg comfortabel met lekkere stoelen, stopcontacten en wifi.

Je kunt kaartjes voor deze bussen zowel telefonisch en online van tevoren, op het busstation en vaak ook in de bus zelf aanschaffen. Mijn ervaring is dat je online (en hoe eerder hoe beter) het goedkoopste uit bent.

Reizen per bus in Schotland met korting

Ben je van plan om langere tijd met een ‘coach’ door Schotland te reizen? Kies dan voor één van de verschillende kortingspassen die je kunt kopen. De Explorer Pass is handig als je onbeperkt wilt reizen met de bussen van Scottish Citylink. Een Megarider ticket biedt onbeperkt reizen in bepaalde gebieden met Stagecoach. De National Express Brit Xplorer Pass is ideaal als je ook van plan bent om naar Engeland en Wales te reizen. Met deze pas kun je met de bussen van National Express onbeperkt door het Verenigd Koninkrijk reizen (droomroute!).

Lokale busverbindingen in Schotland

In Schotland zijn vier grote busmaatschappijen voor lokale verbindingen: First, Stagecoach Lothian Bus en National Express (maar in totaal zijn er wel 200 aanbieders). De bussen in steden en grote plaatsen rijden vaak, maar in de landelijke gebieden is een beperktere dienstregeling. Vaak rijden er rond schooltijden (8.30-15.30 uur) meer bussen. Kijk voor meer informatie, vertrektijden etc op de site van Traveline Scotland.

Reizen per ferry in Schotland

Als je een eiland wilt bezoeken ontkomt er niet aan om gebruik te maken van een ferry. Hieronder staat informatie over de meest populaire veerdiensten.

Met de ferry naar de Binnen- en Buiten-Hebriden

Je kunt met de ferry naar de Binnen- en Buiten-Hebriden reizen. Caledonian MacBrayne, algemeen bekend als ‘CalMac’, verzorgt met meer dan 20 bestemmingen alle belangrijke diensten op de Firth of Clyde en naar de Binnen- en Buiten-Hebriden. Havens op het vasteland, van waaruit naar de eilanden in het westen wordt gevaren, zijn onder andere Oban en Kennacraig in Argyll, en Mallaig en Ullapool in het noorden van de Hooglanden.

Voor veerboten van CalMac is het aan te raden om een kaartje van tevoren te boeken. Zo ben je verzekerd van een plek op de ferry en hoef je niet in de rij te staan voor een ticket. Als je van plan bent om meerdere overtochten met de veerboot te maken, kun je een Island Hopscotch ticket kopen dat op meerdere trajecten geldt. Reis je zonder auto, maar wel per trein, dan is een Rail and Sail ticket het voordeligst, omdat je daarmee per trein én ferry kunt reizen.

Argyll Ferries heeft ook een regelmatige dienst tussen Dunoon en Gourock die met een treinkaartje vanuit Glasgow Central kan worden gecombineerd.

Met de ferry naar Orkney en/of Shetland

Naar Orkney en/of Shetland? NorthLink Ferries biedt nachtelijke autoveerdiensten vanuit Aberdeen in het noordoosten naar Lerwick op Shetland, met om de dag een tussenstop in Kirkwall, de belangrijkste haven op Orkney. De reistijd is rechtstreeks ongeveer 12 uur en iets meer dan 14 uur via Orkney.

De veerdiensten tussen de Shetlandeilanden worden in samenwerking met de gemeenteraad verzorgd. Informatie over routes en dienstregelingen vind je op de website van de gemeenteraad van de Shetlandeilanden.

NorthLink Ferries runt ook autoveerdiensten van Scrabster in Caithness naar Stromness op Orkney. Deze reis duurt ongeveer 1.5 uur.

De snelste route naar Orkney is met Pentland Ferries, die tussen Gills Bay, in de buurt van John o’ Groats, naar St. Margaret’s Hope op South Ronaldsay (in iets meer dan 1 uur) varen. In de zomer verzorgt John o’ Groats Ferries een passagiersveerdienst van John o’ Groats naar Burwick op South Ronaldsay. Veel van de Orkneyeilanden zijn met elkaar verbonden door middel van Orkney Ferries.

Ook hier is het aan te raden om van tevoren je tickets te boeken. Kaartjes voor Northlink Ferries of Pentland Ferries kun je rechtstreeks bij deze vervoerders boeken.

De metro in Glasgow

De metro in Glasgow verdient nog een aparte vermelding in dit artikel. Het is namelijk de enige metro van Schotland. In Glasgow wordt hij de ‘the Clockwork Orange’ genoemd. Dit vanwege zijn felle kleur, maar ook omdat de metroroute in een cirkel rijdt. Je reist met de klok mee of tegen de klok in. Het is een handige, goedkope en makkelijke manier om door de stad te reizen. 

Je kunt enkeltjes, retourtjes, dag- en zevendagenkaartjes bij de balie en uit automaten in de metrostations kopen. Kijk voor meer informatie op de website van Strathclyde Partnership for Transport.

Lees ook: 16x de leukste bezienswaardigheden in Glasgow

Openbaar vervoer in Edinburgh

Als je Edinburgh en de omgeving wilt verkennen per openbaar vervoer, dan kun je dat doen met de bus. Ben je van plan om meerdere keren op een dag met de bus te reizen in Edinburgh? Koop dan een dagkaartje. Deze kost £ 3,20. Kijk meer informatie op de website van Lothian Buses.

Lees ook: Dit zijn de meest leuke hotels in Edinburgh centrum

Van Glasgow Airport naar de stad per openbaar vervoer

Wil je vanaf het vliegveld Glasgow Airport naar de stad Glasgow reizen? Ik tip de City Centre Glasgow Airport Express service 500 bus. Deze bus rijdt naar het centrum van Glasgow. Een kaartje koop je bij de chauffeur (contant of creditcard). Een erg handige service. Klik hier voor meer informatie.

Van Edinburgh Airport naar de stad per openbaar vervoer

Wil je vanaf het vliegveld Edinburgh Airport naar de stad Edinburgh reizen? Ik tip de Airlink 100 bus naar St Andrew Square. Het is ook mogelijk om de Skylink 200, 300 of 400 te pakken. Afhankelijk van waar je moet zijn in de stad. Kijk op deze website voor de haltes en meer informatie.

Wil jij gratis reisadvies? Lees Schotland reis op maat.

Lees ook:
Met de auto naar Schotland: alles wat je moet weten
Met de hond naar Schotland: alles wat je moet weten
Vliegen naar Schotland: alle opties en handige tips
Schotse Hooglanden vanuit Edinburgh bezoeken? Dit zijn de leukste dagtours
– Inpaklijst Schotland voor elk seizoen en type reis
Autorijden in Schotland: alles wat je moet weten

laat een reactie achter