Glennfinnan viaduct in de Schotse Hooglanden
Home praktische info Reizen naar Schotland? Lees hier alles over de nodige reisdocumenten

Reizen naar Schotland? Lees hier alles over de nodige reisdocumenten

by admin

De Brexit is een feit. Wat zijn nu de huidige regels voor het reizen naar Schotland (eventueel via Engeland)? In dit artikel lees je meer over reizen naar Schotland waarin de huidige, belangrijkste regels op een rij staan, omtrent reisdocumenten.

Welk reisdocument?

Tot 1 oktober 2021 gelden de regels omtrent de ID-kaart en een visum die je gewend bent. Dat betekent dat je tot die datum Schotland kunt bezoeken met een ID-kaart en dat je geen visum nodig hebt.

Na 1 oktober 2021 vervalt de Europese ID-kaart als geldig reisdocument voor een bezoek aan het gehele Verenigd Koninkrijk. Je kunt Schotland na deze datum dus alleen bezoeken met een geldig paspoort. Deze mag minder dan zes maanden geldig zijn. Het paspoort moet geldig zijn tot en met de dag van je terugreis. Ook kinderen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Lees meer op de overheidspagina over entering the UK.

Voor langere tijd in Schotland blijven

Je kunt als burger van de EU naar Schotland reizen voor vakanties en korte bezoeken zonder visum. In de meeste gevallen mag je dan tot maximaal zes maanden blijven. Je kunt binnen die zes maanden ook meerdere keren Schotland bezoeken, maar je mag niet in Schotland wonen of werken. Op dit moment mag je niet langer dan 30 dagen studeren in Schotland. Kijk voor meer informatie op de website van de Britse overheid.

Komt er een ESTA-systeem?

Als je naar de Verenigde Staten bent geweest, dan ben je al bekend met het ESTA-systeem. Als onderdeel van de wijzigingen die de Britse overheid tussen nu en 2025 invoert, introduceert zij op een gegeven moment ook een ESTA-systeem (Electronic Travel Authorisation scheme).

Dit maakt deel uit van de maatregelen om te zorgen dat alle bezoekers van tevoren de juiste reisdocumenten, toestemmingen en visa hebben die nodig zijn voor hun specifieke geval. De overheid voert in de toekomst ook Electronic Travel Authorisations (ETAs) in voor bezoekers en reizigers die overstappen op een Britse luchthaven. Dit geldt ook voor reizigers die geen visum nodig hebben voor hun overstapmoment. Ik zal updates hierover in de gaten houden.

Huisdieren meenemen

Inwoners van de EU mogen huisdieren meenemen naar Schotland als zij voldoen aan bepaalde eisen. Je leest de regels op Bringing your pet dog, cat or ferret to te UK. Een uitgebreid artikel over met de hond naar Schotland reizen lees je hier.

Rijbewijs en autopapieren

Bezoekers met een Europees rijbewijs mogen autorijden in Schotland (en Engeland). Je hebt geen apart internationaal rijbewijs nodig.

Heb je een autoverzekering uit een EU-land dan is het niet verplicht om je groene kaart mee te nemen naar het Verenigd Koninkrijk, maar het is wel aan te raden bewijs mee te nemen van je autoverzekering.

Dit vind je misschien ook leuk

laat een reactie achter