Home praktische info Het weer in Schotland en de beste reistijd

Het weer in Schotland en de beste reistijd

by admin

Schotland is het hele jaar door prachtig en voor elk seizoen valt iets te zeggen om juist dan naar Schotland te gaan. Over Schotland wordt vaak gezegd dat het er altijd regent. Toch is het regenachtige imago dat Schotland heeft niet helemaal terecht, want je kunt er ook stralende dagen hebben, net als hier in Nederland. In dit artikel ontdek je alles over het weer in Schotland en wat de beste reistijd is plus meer handige tips.

Het weer in Schotland en de beste reistijd
In de zomer is het landschap groener dan groen.

Het weer in Schotland

Schotland heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters, redelijk warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Vergelijkbaar met Nederland dus.

In het land kan het weerstype nog wel verschillen. Vaak is het in de Hooglanden nat, grijs en koel. In de Hooglanden valt gemiddeld dan ook de meeste regen; ongeveer 250 dagen per jaar kun je er een nat pak krijgen. Op zo’n 100 dagen daarvan heb je kans op sneeuw!

Ook het zuiden van Schotland, waar je een landschap met bergen vindt, is vrij nat. Het centrale laagland (de zogenaamde Lowlands van Schotland) dat van Glasgow in het westen tot Dundee, Edinburgh en Dunbar in het oosten loopt, is meestal iets minder nat.

Mijn persoonlijke ervaring is dat je simpelweg geluk of pech kunt hebben. Ik heb wel eens vier seizoenen op één dag beleefd, een sneeuwstorm meegemaakt in maart, maar ook een compleet droge 3-daagse stedentrip Glasgow in november.

Kijk voor het actuele weerbericht op deze website.

In dit artikel ontdek je alles over het weer in Schotland en wat de beste reistijd is plus meer handige tips.

Het weer in Schotland in de zomer

De laatste jaren zijn de zomers in Schotland ook behoorlijk warm. Niet zo warm als in Nederland, maar je kunt zeker een graad of 25 tot 30 ervaren tijdens bijvoorbeeld een stedentrip Edinburgh.

In de Hooglanden en op de vele eilanden zoals de Hebriden en de Shetland eilanden is het in de zomer een stuk koeler. Daar is het meestal overdag tussen de 10 tot 16 graden, maar het kan ook 20 graden worden in juli en augustus.

Het weer in Schotland en de beste reistijd
Isle of Skye in de zomer.

Let op: midges in de zomer

Heb je weleens gehoord van midges? Als je in de zomer naar Schotland gaat is het handig om er meer over te weten. De zogenaamde “Highland midge” is een beestje van slechts 2 mm. Het probleem is dat ze bijten, net als muggen, maar dat ze dat nooit alleen doen.

Midges zijn vreselijk, omdat ze in grote groepen leven en dat zo’n groep het heerlijk vindt om jou -met z’n allen tegelijk- te bijten. Wil je geen midges tegenkomen in Schotland? Reis dan van begin september tot half mei. Van ongeveer half juni tot half september kun je last hebben van midges.

Als je gaat kamperen zorg dan voor een binnentent met muggengaas, voor een hoofdnetje en voor muggenwerende middelen die je ter plaatse aanschaft, zoals ‘Skin so soft’. Dit is een lichaamscrème die door Schotten tegen midges wordt gebruikt. Ook het smeren van DEET helpt tegen beten van midges. Koop je DEET alvast hier.

In dit artikel ontdek je alles over het weer in Schotland en wat de beste reistijd is plus meer handige tips.
Een zwerm midges.

Beste reistijd voor het spotten van walvissen en dolfijnen in Schotland

Wil je naar Schotland om walvissen en dolfijnen te spotten? Dolfijnen zijn vooral in het voorjaar en de zomer op jacht. Als het vloed is kun je ze vaak zien als ze vis aan het vangen zijn. Walvissen kun je volgens velen het best zien vanaf het einde van de lente tot het begin van de herfst.

Lees ook: Inpaklijst Schotland voor elk seizoen en type reis

Het weer in Schotland en de beste reistijd, dolfijnen spotten

Beste reistijd om naar Schotland te gaan

Persoonlijk vind ik maart, april, september en oktober de beste maanden om naar Schotland te reizen. Het weer is redelijk stabiel en je vermijd de midges en de drukte.

Het ligt aan je eigen voorkeuren wat de beste reistijd is om naar Schotland te gaan. Er is eigenlijk geen goeie of slechte reistijd. Een stedentrip Edinburgh is extra magisch in december vanwege de kerstversieringen én de kans op sneeuw. Ook zijn de Hooglanden met sneeuw prachtig. Wil je gaan wandelen dan is sneeuw natuurlijk helemaal niet praktisch en kun je beter voor de -over het algemeen- drogere maanden kiezen.    

Qua natuur kun je het volgende nog in overweging nemen. In maart, april en mei staan veel bloemen in bloei, zoals narcissen, bluebells, rododendrons en de kersenbloesem. Tijdens de herfst verandert het landschap van groen, naar vlammend rood, oranje en geel. Prachtig! Wil je sneeuw (je kunt ook op ski-vakantie in Schotland!) kies dan voor de winter. Schotland op zijn groenst zien? Ga dan voor de zomer.

Het weer in Schotland en de beste reistijd
Winter in de Hooglanden.

Lees ook: Reizen per openbaar vervoer in Schotland? Alles wat je wilt weten

Dit vind je misschien ook leuk

laat een reactie achter